Samfunn

MAKTARROGANSE

https://www.nrk.no/norge/her-bryter-store-trafikkreglene-1.14350765

AP lederen Jonas Gahr Støre, som ofte løfter en moralsk pekefinger mot sine politiske motstandere, følger ikke alltid trafikkreglene. Han fikler med mobiltelefonen under kjøring, og ber rådgiveren sin bryte reglene om påbudt kjøreretning og kjøre der det er forbudt. Dette foregår i flere anledninger med en journalist fra NRK tilstede i bilen. Journalisten gjør oppmerksom på at hele opptrinnet i bilen er filmet. Ja; men det er foreldelsesfrist for trafikale forbrytelser svarer Støre. Assisterende leder i Utrykningspolitiet, Roar S. Larsen, sier til NRK at ulovlig mobilbruk kan skape uoppmerksomhet i trafikken. Hvordan kan en leder fra Utrykningspolitiet si noe slikt ? Bruk av mobiltelefon fører til uoppmerksomhet

Støre forklarer brudd på reglene med at veiene ut fra Stortinget er kompliserte.

Han er ikke den eneste som opphøyer seg selv til å mestre ufokusert kjøring. Jeg ser daglig sjåfører generelt og andre i maktposisjon (for eksempel politiet) bryte regler i trafikken. Sjåfører med lang erfaring vil nok kjenne seg igjen i opplevelsen av å kunne utføre andre oppgaver mens de kjører. Jeg har sett sjåfører lese avis, barbere seg, sminke seg med mer. Vi må ikke opphøye oss til å være guddommelig. Vi er bare mennesker!

Forskere og vi som er profesjonelle vet hvor fort ulykker kan skje når sjåføren ikke er fokusert på kjøringen. Det er klart dokumentert at bruk av telefonen som medfører tasting og/eller teksting – det å se på telefonen mens man kjører, er forbundet med ekstremt høy risiko. Anslagene på relativ risiko i forskningslitteraturen varierer fra 22 til 164 ganger høyere risiko ved tasting eller teksting, enn ved vanlig kjøring. Mellom 2011-2015 var hver tredje ulykke på grunn av uoppmerksomhet og utgjorde ca. 4 % av dødsulykkene. I 2016 omkom 135 og 656 ble hardt skadet, og kostet samfunnet 33 milliarder kroner

Det å kjøre i motsatt kjøreretning kan føre til ulykker, da andre bilister, syklende eller gående ikke forventer at det vil komme kjøretøy i den retningen. Et brudd på disse reglene gir et forenklet forelegg på kr 5500. Det blir nå innført prikkbelastning, to prikker for bruk av håndholdt mobiltelefon og forelegg på kr 1700. Forelegget vil bli høyere om bruken er teksting/tasting

Min første mobiltelefon var en stor tung kasse på gulvet i bilen. Deretter fikk jeg en fastmontert mobil på dashbordet. I 1990 fikk jeg min første trådløse mobil. Jeg har egen erfaring med uoppmerksomhet, og ble hardt skadet og fikk varige mén på nakke og rygg ved påkjøring bakfra der sjåføren strakk seg til baksetet for å gi barnet smukken. Ble også påkjørt i eget kjørefelt der lastebilsjåføren strakk seg etter mobilen på dashbordet og dro da rattet mer til venstre og havnet i mitt kjørefelt

Hvordan kan jeg forvente gode holdninger hos mine elever om jeg ikke er et godt forbilde selv ?